Tatlılar

Pomak Tatlıları
DIZMANA
Malzemeler  : 2 su bardağı ılık su 3 yemek kaşığı sıvıyağbir çimdik tuz ve yarım paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker aldığı kadar un Hamur iki katı olacak kadar mayalanmaya bırakılır
Hamuru iki veya üçe ayırın.Rulo yapın ve bıçakla eşit büyüklükler de kesin.Elinizin üç parmağıyla üzerine bastırın. Basılan yerlere peynir koyun.. Bir dahaki sefere öyle yapacağım.Ben biraz fazla uğraştım
ve küçük bezeler yaptım. Her bezenin içine beyaz peynir karışımından koyun. Tepsiye aralıklı olarak dizin.
Sosu için; 2 su bardağı kova yoğurdu 1 su bardağı sıvıyağ
200-250 gr. kaymak 3 yumurta ve biraz tuz karışımını bezeler tepside biraz daha mayalandıktan sonra dökün. Üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarın ve ılık olarak yiyin.Afiyet balşeker olsun.
 ÇELUVKi
Malzemeler
4 Adet Yumurtanın Akı 1 Su Bardağı Toz Şeker

1/2 Tatlı Kaşığı Vanilya Çırpılmış Krema Meyve  
YapılışıYumurta aklarını mikserin yüksek devrinde kar haline gelene dek iyice çırpın.İçine şekerin yarısını ilave edip,mikserle tekrar çırpın.Şekerin geri kalanını bu karışıma ilave edin.Vanilya ve sirkeyi ekleyip,tekrar karıştırın. Tepsiyi fırından çıkarın.Üzerine bir tabaka yağlı kağıt yayın.Yağlı kağıdın ortasına kalemle 18 cm çapında bir çember çizin.Hazırladığınız yumurta akı karışımını kağıdın üzerine çemberden taşırmamaya dikkat ederek yayın.Sonra fırına koyun.Mikrodalga fırının yüksek derecesinde 2 dakika pişirin. Fırının kapağını açın.10 dakika içinde bırakın. Bu sürenin sonunda dikkatlice fırından çıkarın.Soğuyana dek bekleyin.Dikkatlice yağlı kağıdı alıp,bir tabağa koyun.Üzerine çırpılmış kremayı ekledikten sonra çilek,kivi,muz gibi mevsim meyveleri ile süsleyip,servis yapın FUNİYKİ(KÜLAH TATLISI)
Malzemeler :HAMUR: 2 adet yumurta1 kahve fincanı(nescafe fincanı) yoğurt1 kahve fincanı( ‘’ ‘’ ) şeker 1 adet kabartma tozu 1 adet vanilya Aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olana kadar un ekliyoruz.)
KREMASI:
1 kg süt1 paket Ahududu aromalı nişasta(Bulgaristan malzemeleri satan pazarlarda bulunabilirsiniz.)1 su bardağı şekerYarım bardak su
ÜZERİ İÇİN:
1 kâse öğütülmüş ceviz YAPILIŞI: Tüm hamur malzemelerini derin bir kapta yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Bir kâsede nişastayı yarım bardak suyla topak olmadan karıştırıyoruz. Sütü tencereye koyup ılınınca nişastayı ekleyip karıştırıyoruz. Şekeri de ekleyip muhallebi oluncaya kadar pişiriyoruz. Muhallebiyi soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
Hamuru küçük parçalara ayırıp oklavayla yufkalar açıyoruz. Yufkalardan 1–2 cm genişliğinde şeritler kesiyoruz. Kestiğimiz külah kalıplarına doluyoruz. Sarma işlemini en alttan başlayarak yapıyoruz.(Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor.) (Ayrıca külahları sararken alt kısmının delik kalmamasına dikkat etmeliyiz, muhallebi oradan akabiliyor.) Önceden 180–200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişiriyoruz ve daha sıcakken külah kalıplarından dikkatlice çıkartıyoruz. Bir tepsiye koyup soğumalarını bekliyoruz.
Biraz soğuduktan sonra külahları muhallebiyle doldurup, külahın ağız kısmına öğütülmüş ceviz serpiyoruz. Külahın yanlarına da, isteğe göre pudra şekeri serpilebilir
Kaymaçina Tatlısı tarifi
(6 KİŞİLİK) Malzemeler :  1 kg süt2 su bardağı şeker
7 yumurta
Kaymaçina Tatlısı : Sofranızda değişik bir tatlı görmek isterseniz mutlaka Kaymaçina tatlısını denemelisiniz. Rumeli tatlısı olan bu sütlü tatlıyı tavsiye ediyoruz. Azırlanışı : Bütün yumurtaları bir kaba doldurun ve şekerle birlikte köpürene kadar çırpın. Daha sonra kabın içine sütü ilave edin ve bir süre çırpmaya devam edin. İyice çırptıktan sonra pişirmek için cam bir fırın tepsisine karışımı dökün ve orta hararetli bir fırında 1 saat kadar pişirin. Pişirirken bir gözünüz tepside olsun. Tatlının üzerinde kahverengi gözenekler oluşunca kaymaçina tatlısı pişmiş demektir. Fırından aldığınız tepsiyi dışarıda bırakın soğuttuktan sonra servise hazır demektir. Afiyet olsun.
Azırlanma süresi : 25 Dakika Pişirme süresi : 60 Dakika Servis : 8 Kişilik 240 kalori 23,9 Gr yağ  
Güllaç
Malzemeler: 10 adet güllaç yufkası 1,5 litre süt 3 su bardağı toz şeker
1 paket şekerli vanilin Süslemek için: nar taneleri , file badem , file şam fıstığı , kiraz şekerlemesi (her dilim için 1 adet) Yapılışı:
Süt, şeker ve vanilyayı orta boy bir tencerede karıştırarak kaynatın. Geniş bir tepsiye (ben fırın tepsimi kullandım) bir güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde koyun. Yufkanın üzerine 1-2 kepçe ılınmış sütü yufkanın her yanı ıslanana kadar gezdirin, tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın. Sadece 5.yufkaya yani güllaçın tam ortasına geldiğinizde ıslattığınız yufkanın üzerine bolca file badem serpin. Kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün.
Güllacı bir gece önceden yapıp süslemeden buzdolabında bekletin. Servis yapmakadan 2-3 saat önce dolaptan çıkartın ve dilimledikten sonra nar, şam fıstığı ve şekerleme ile süsleyerek servis yapın.
(Lömbedek tatlısı) 
Kolay Şerbetli Tatlı
Malzemeler: 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu 1 paket vanilya  Aldığı kadar un
Şerbeti: 4,5 su bardağı toz şeker 4,5 su bardağı su
Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamuru oklava kalınlığında rulolar haline getirdikten sonra bir parmak kalınlığında keserek azıcık üzerine basıp, yağlanmış tepsiye dizin. 180 derece ısıtılmış fırında çok kızartmadan pişirin. Diğer tarafta şekeri ve suyu iyice karıştırıp, fırından çıkan tatlıların üzerine hemen dökün. Fırını kapatıp tatlıları fırında 5 dk. kadar bırakın ve şerbetini çekmesini sağlayın.
Soğuk servis edilir. Afiyet Şeker Olsun.... NOT: Bu tatlı hem kolay hem de çok lezzetli oluyor. Malzemeler az olduğundan ucuza çıkıyor. Çok kızartmadan fırından çıkarın.Şerbet kaynatılmadan sıcak tatlılar üzerine dökülecek.2 paket kabartma tozu konulması en önemli püf noktasıdır.Tatlıların çok büyük olmaması için hamurun oklava kalınlığında olmasına dikkat edin ve elinizle azıcak bastırın.

Sirene  Tatlısı   : Malzemeler:  250 gr lor peyniri - 2 yumurta, - 1 su bardağı un, - 1 su bardağı irmik, - 1 çay kaşığı limon suyu, - ½ paket kabartma tozu, - 4 su bardağı şeker, - 5 su bardağı su.  Yapılışı: Şeker ve su ile kıvamlı bir şurup kaynatın. Lor peynirini ufalayın. Geniş bir kapta yumurta, un, irmik, limon suyu ve kabartma tozu ile iyice yoğurarak yumuşak bir hamur yapın. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayıp üzerini yassıltın. Yağlanmış tepsiye dizin. Orta hararetli fırında hafif pembe kızartın. Soğuduktan sonra üzerine kaynar şerbeti döküp çektirin. Krem şanti ile süsleyip servis yapın.  Afiyet olsun. Dobre Petit
Gergüden ( Hidrelles ) Kurabiyesi
Malzemeler : 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)  1 su bardağı yoğurt  1 su bardağı sıvıyağ  1,5 su bardağı tozşeker  1 çay kaşığı tuz  1 paket kabartma tozu Yaklaşık 6-7 su bardağı un
Azırlanışı : Derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki yumurtaları kırın. Yoğurt, sıvıyağ ve tozşekeri katın. Tuz ve kabartma tozunu ilave edin. Azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında ama ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz. Hamurdan pinpon topu kadar olacak ,  parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonrada hafifçe bastırın. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş veya yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın ve sıcak fırında üzeri sarı-kahverengi oluncaya dek en az 25 dakika pişirin. Çıkarın ve soğuyunca servise sunun. Dobre petit
Zerde
MALZEME: 20 lif safran (veya 1 çay kaşığı zerdeçal) Yarım çay bardağı pirinç 5 su bardağı su 2 çorba kaşığı kuşüzümü 2 çorba kaşığı buğday nişastası veya patates nişastası 1,5 çay bardağı şeker 2 çorba kaşığı gülsuyu 2 çorba kaşığı dolmalık fıstıkSafranı 1 su bardağı suya koyup bir gece bekletin. Sabahleyin pirinci ayıklayıp güzelce yıkayın. Nişastasını salması için yarım saat 3 su bardağı suda ıslatın. Kuşüzümünü iki elinizin arasında ovalayarak sapını çöpünü temizleyin. Üzerini kapatacak kadar ılık suyla bir kenarda şişmeye bırakın.
Pirinci, içinde beklettiğiniz suyla birlikte iyice yumuşayıp helmelenene kadar, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin (pirinç lapa gibi olmasın). Arada bir üzerine çıkan beyaz köpüğü bir kevgirle alın.
Ayrı bir kapta nişastayı 1 su bardağı suyla iyice ezin. Yumuşamış olan pirincin içine safranlı suyu, nişastalı suyu ve şekeri aynı anda katın. Devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Kısık ateşte hep aynı yöne karıştırarak pişirmeye devam edin. Zerde koyulaşıp, kaşığa aldığınızda uzar kıvama gelince ateşten alın. Gülsuyunu ilave edip bir kez karıştırın. Kâselere pay edin. Soğuyup üstü kabuk bağladığında suyunu süzdüğünüz kuşüzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın. Dobre Petit  / Afiyet Olsun
 Dudova 
Malzemeler :3 Yumurtanın sarısı250 gr tereyağ ( ya da bir paket margarin ) Bir fiske tuz / 1 paket kabartma tozuAldığı kadar un1 Su bardağı kırıklı ceviz içi1 Su bardağı kırıklı badem içi 2 Yemek kaşığı hindistan cevizi1 Tatlı kaşığı tarçın3 Su bardağı şeker  2,5 Su bardağı su / Yarım limon suyu ( Şerbeti için )1 Yumurta sarısı  Hindistan cevizi ( Üzeri için )
Azırlanışı :
Unun ortasını havuz yaparak, 3 yumurta sarısını, ısıtılıp soğutulmuş tereyağı, bir fiske tuz ve 1 paket kabartma tozunu ekleyin.Unu ortasındaki malzemeye hafifçe yedirerek orta sertlikte bir hamur yoğurun.Hamurununuz dinlenmeye alırken, şerbetinizi hazırlamaya geçin.Şeker ve suyu hafif ağdalanana kadar kaynatıp, ocaktan alırken limon suyunu ekleyin.Şerbeti kenarda soğumaya alın.Kırıklı ceviz içi, badem içi, hindistan cevizi ve tarçını homojen bir şekilde karıştırın.Ceviz büyüklüğünde koparttığınız hamurları avuç içinde yassılaştırın.Hamurlarınızın orta yerine iç harcından koyup iki ucunu kapatın.Parmaklarınızla hafifçe sıkıp hamuru toparlayın.Yağlanmış tepsiye dizerken iç harçı hamurunuzu hafifçe yassılaştırın.Arzuya göre bir çatal ile çizikler atarak desen verin.Üzerine yumurta sarısı sürün.180 derece fırında pişirin.İlk sıcaklığı çıkan tatlınızın üzerine soğuk şerbeti yedirin.Şerbetini içen tatlınızı hindistan cevizi ile süsleyip servise alın. Dobre Petit / Afiyet Olsun
 Toçilka  tatlısı   / Oturtma   tatlısı

Malzemeler : Hamuru ve İç Harcı İçin :3 Yumurta 1 Su bardağı sıvı yağ 1 Su bardağı süt 1 paket kabartma tozu 1 Tatlı kaşığı sirke ( Hamurun çıtırdaması için...) Aldığı kadar un Dövülmüş ceviz  2 Çorba kaşığı tereyağ, 2 çorba kaşığı margarin Nişasta ( Tercihen buğday nişastası )
Şerbeti için : 4 Su bardağı su  6 Su bardağı şeker  Yarım limon suyu
Yapılışı : Un, yumurta, sıvıyağ,süt, sirke ve kabartma tozu ile özleşene kadar yoğurarak yumuşakça bir tatlı hamuru elde edin. Hamurunuzu yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıp, elinizle yuvalayarak üzerini bir bezle örtüp dinlenmesi için 10-15 dk kenara alın. Tezgahınızın üzerine bolca nişasta döküp hamurlarınızı oklava ile orta boy bir sini büyüklüğünde açın. Not : Bu hamur çabuk kuruyup kıtırlandığı için önce 3 adet hamur açıp, iç harcını döşeyerek aşağıda anlatılacağı gibi siniye dizip, ardından diğer 3 hamuru açın. Aksi halde tüm hamurları açarsanız dizene kadar çabuk kuruyup kırıklanacağı için pişirme sırasında istenen görsel sunumu yakalayamayabilirsiniz. Önce 3 tane hamuru orta boy bir sini büyüklüğünde açın. Arada yapışmaması için hamura nişasta serpiştirin. Hamurun 1 tanesini tezgaha alıp her tarafına gelecek şekilde bolca dişe değecek irilikte dövülmüş ceviz içi serpin. Hamurlardan birisini yarıya keserek iç harçlı hamurun yarısına örtün. İsterseniz bu yarım kata da bir parça ceviz serpiştirebilirsiniz. Hamurun iki yufka olan tarafından başlayarak oklavanıza çok sıkı olmayacak şekilde sararak rulo yapın. Geriye kalan 1,5 yufkayı da aynı yöntemle iç harç serpip rulo elde edin.
Not : İlk hamurun üzerine yarım kesilmiş bir hamur kapaklanmasının sebebi şudur. Eğer iki kat hamur olsaydı oklavaya sararken kalın bir rulo elde edecektik. Bu sebeple ölçüyü yarıya indirerek istediğimiz kalınlıkta bir rulo elde etmiş olacağız.Elde ettiğiniz bol cevizli rulolarınızı iki parmak kalınlığında olacak şekilde kesin.Orta boy bir sininizin dışından başlayarak hazırlayıp kestiğiniz herbir hamurunuzu kestiğiniz yüzleri aşağı gelecek şekilde ( diklemesine ) tepsiye dizin.Diğer bezelerinizi de yukarıda anlattığımız ( Üçer hamur açarak...) şekilde açıp, rulolarınızı ne çok sıkışık ne de gevşek olacak şekilde tepsiye dizin.
Not : Fırına girmezden evvel üzerine yağ gezdirileceği için tepsinin altını yağlamaya gerek yoktur.Bir tavada tereyağ ve margarini kokusunu çıkartana kadar ( hafifçe kızdırarak ) ısıtın. Tereyağ çabuk yandığı için margarin koyarak yanma derecesini düşürebilirsiniz.Kızdırılmış yapınızı sinideki tatlınızın her yerinde değercek şekilde gezdirin. Tepsinizi elinizde çevirterek tepsinin altına da işlemesine yardım edin.Fırında altı üstü nar gibi çıtırdayana kadar pişirin.Bir kenarda 4 bardak su ve 6 bardakj şekeri ( bire birbuçuk ölçü...) arada havalandırarark pişirin.Şerbet kıvama gelmeye başladığında söndürmezden 5 dk evvel yarım limonun suyunu ekleyin.Şerbeti arada havalandırarak kaynak olmayacak fakat sıcak kalacak halde ( ama ılık değil ) bir parça soğutun.Kenarda soğumaya bıraktığınız tatlınızın üzerine, şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirin.Şerbetin tatlıyla buluşmasından sonra ilk buharı gittiğinde üzerine bir başka sini kapatarak şerbetin hamura özleşmesini, demlenmesini sağlayın..  Dobre Petit / Afiyet olsun
KAYMAKLI AYVA FIRINDA
6 KİŞİLİK  AZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 30 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 3 adet orta boy ayva 2 su bardağı su 2-3 adet tane karanfil 1 su bardağı toz şeker 150 gr taze süt kaymağı (Krem şanti de kullanabilirsiniz.) YAPILIŞI Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan ikiye bölün. Kararmamaları için 1 limonun suyunu sıktığınız suya aktarın. Diğer taraftan, 2 su bardağı sıcak su ve karanfil tanelerini orta boy ve geniş bir tencereye aktarın. Ayvaları limonlu sudan alıp, tenceredeki karanfilli suya, oyuk kısımları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin. Ayvaların renginin daha pembe olmasını istiyorsanız, tencereye 5-6 adet de ayva çekirdeği atabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Hafifçe yumuşayan ayvaları suyuyla beraber bir fırın kabına aktarın. Üzerine toz şeker serpiştirip, 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, şurubuyla birlikte servis tabağına aktarıp, üzerine taze kaymak yerleştirerek servise sunun.
Aşure

Malzemeler 1 su bardağı aşurelik buğday 2 çorba kaşığı bal Yarım su bardağı nohut 2/3 su bardağı tozşeker Yarım su bardağı fasulye Tuz Fıstık, ceviz, badem Meyve şekerlemeleri 1 su bardağı süt 2 çorba kaşığı gülsuyu 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi 1 Portakal kabuğu rendesi Kestane Nar taneleri
Tarifi AŞURELİK buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak ıslatın. Sabahtan en az bir saat pişirin. Nohutu ve fasulyeyi ıslatın ve düdüklü tencerede pişirin, suyunu dökmeyin, gerekebilir. Aşurelik buğdayı pişirin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Fıstık ve bademin kabuklarını soyun. Cevizi rendeleyin veya ince ince kıyın. Portakal kabuğunu rendeleyin. Kuru kayısı, incir, vb koyacaksanız onları küçük küplere doğrayın. Kestaneyi mikro dalga fırında, normal fırında ya da haşlayarak kabuğu soyulacak kadar pişirip, soyup küçük küplere doğrayın. Kenarda bekletin. Aşurelik buğday pişerken bir taraftan da pişmiş nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Tüm malzemeler arzu ettiğiniz kıvamdaysa şekerini koyun (şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz). 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Bu arada suyunu kontrol edin, muhallebiden daha suluca olmalı. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Sütü, pekmezi, meyve şekerlemelerini, doğramış olduğunuz kestaneleri, fıstık ve bademi ilave edin. Şekerini ve kıvamını son kere kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatın. Şimdi balı, portakal kabuğu rendesini ve gül suyunu koyabilirsiniz. Servis yaparken çekilmiş ceviz ve nar taneleri ile süsleyin.
Video izle : Pomakların Bayram Yemekleri Oğlak Kapama


Bizi  Facede sosyal Medyada Takip edin. Pomaklardan  Haberiniz olsun 
HAKKIMIZDA  Görüşleriniz ,  önerileriniz , Eleştiri ve şikayetleriniz  Si Zdrave Biz Pomak  Dernekleri Federasyonu ( PODEF )  olarak Sizler için varız. Bize ulaşamıyor olabilirsiniz .  yada ulaşmak için ortamınız , şartlarınız  uygun olmayabilir. Zamanınız olmayabilir.. Önemli değil Gönlünüz bizim ile ve umut dolu olsun yeter. Pomaklar için daha çok neler yapabiliriz. ?  Daha iyi nasıl oluruz ? Hatalarımız varmı ? varsa nelerdir? Pomak Kültürünü , Dilini Tarihini daha iyi tanıtmak daha ilerilere taşımak için neler yapmalıyız.. Bize bir maille olsa bile söylerseniz çok seviniriz.  Dovijdane 
web sitemiz
http://www.pomakajans.com

Mail Adres : pomakajans@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.